Az írógépen másolt szamizdatot Magyarországon az 1970-es évektől butik-irodalom néven is emlegették.

Szamizdat(butik irodalom)

Szamizdat(butik irodalom)

Túl megy minden határon a FIDESZ!

A Nagy Testvér figyel...

2017. augusztus 08. - RichárdFekete

cropped-big-brother-is-watching-1984.png

Orwell regényében olvashatunk a teleképről, ez egy olyan televízió, amely kamerát tartalmaz és a Párt minden tagjának lakásában és az összes szobában megtalálható, megtalálható még a munkahelyeken és minden közterületen a gondolatrendőrség használja ezt az állampolgárok megfigyelésére és kontrollálására.

A Belügyminisztérium egy olyan szervezetre bízná rá a rendőrség, a közútkezelő, a közterület-felügyelet, a pénzügyi és a személyszállítási szolgáltatók által késztetett kép- és hangfelvételeket, amelyet az Orbán-kormány jelölne ki.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozik ezzel a salátatörvény-tervezettel, (A salátatörvény bizalmas, nem hivatalos kifejezés az olyan törvények megnevezésére, amelyek számos (akár 100-nál is több) különböző jogszabályt módosítanak.) amellyel az állampolgári adatokról szóló jogszabályba nyúlnának bele, a módosítás szerint a kép- és hangfelvételeket központi szervezet tárolná.

A törvénymódosítás több adatvédelmi aggályt is felvet, Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információsszabadság Hatóság elnöke is kemény hangú állásfoglalást fogalmazott meg, amely szerint a változás a személyes adatok védelméhez való jogot több szempontból is korlátozná.

A személyes adatok védelmével a Magyarország Alaptörvényének VI. cikke foglalkozik:

(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.

(2) Mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.

(3) A személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülését sarkalatos törvénnyel létrehozott, független hatóság ellenőrzi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamizdat-butik-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr8812728500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása