Az írógépen másolt szamizdatot Magyarországon az 1970-es évektől butik-irodalom néven is emlegették.

Szamizdat(butik irodalom)

Szamizdat(butik irodalom)

Meghátrált az Orbán-kormány

A magyarok nem állítanák meg Brüsszelt! A CEU ügyben meghátrált Orbán! A civil törvényt bojkottáló szervezeteket egyenlőre nem büntetik...

2017. augusztus 15. - RichárdFekete

pexels-photo-247851.jpeg

Nem büntetik meg a civil törvényt bojkottáló civileket. A törvényt megbélyegzőnek és azt felvállaltan figyelmen kívül hagyó szervezeteknek eddig nincs mitől tartaniuk. "Egyelőre semmilyen következménye nincs annak, hogy több egyesület is bojkottálja a június közepén elfogadott civiltörvényt – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: hiába hatályos a jogszabály már több mint másfél hónapja, a törvényt megbélyegzőnek tartó és emiatt azt szándékosan semmibe vevő civil szervezetek eddig semmilyen ügyészi felszólítást nem kaptak."

A magyarok nem állítanák meg Brüsszelt! Csak alig több mint fele állítaná meg Brüsszelt. A magyarok harmada viszont nem elvenne, hanem tovább hatásköröket vonna el a nemzeti kormánytól és adná át Brüsszelnek. "Magyarországon  uniós tagság támogatottsága 82 százalékos, Szlovákiában pedig 74 százalékos – közölte a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet, amely a csehországi felmérést készítette. Prágai közlés szerint  a másik három országban a CVVM partnerei készítették a felmérést, amelyből kitűnik, hogy a lengyelek és a magyarok egyaránt  33 százaléka támogatja az EU hatásköreit bővítené a nemzeti hatáskörök rovására, míg a lengyelek esetében  43 százalék, a magyarok esetében pedig pedig 55 százalék a nemzeti hatáskörök megerősítését tartotta fontosabbnak. Ez azt jelenti, hogy kudarcot vallott az Orbán-kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!” felkiáltással indított nemzeti konzultációja, Szlovákiában legalábbis az uniós hatásköröket a megkérdezettek  22 százaléka, a cseheknek pedig 16 százaléka bővítené a nemzeti hatáskörökkel szemben. A szlovákok 67 százaléka és a csehek 66 százaléka ugyanakkor a nemzeti szuverenitás megerősítése mellett foglalt állást – derül ki a Prágában közzétett adatokból."

Látszólag meghátrál a kormány CEU ügyben is, de kerülőutakon újra támad! Már nem szabja feltételéül az Orbán-kormány, hogy a CEU-nak legyen a tengerentúlon is folytasson felsőoktatási tevékenységet. Feladta az eleve botor elképzelését, hogy a szövetségi kormánnyal tárgyaljon az ügyben, miközben legerősebb szövetségesünk Alkotmánya szerint az oktatás nem szövetségi ügy, hanem állami. "A megállapodásnak van mindazonáltal egy kitétele, amely visszalépést jelent a CEU számára. Ez elsőre meglehetősen ártalmatlannak hangzik: „Magyarország elfogadja a nem európai állampolgárságú oktatók-kutatók részvételét a CEU aktivitásában, és az európai uniós szabályoknak megfelelően mindent megtesz, hogy ilyen oktatók jöhessenek Magyarországra”. Az „európai uniós szabályoknak” kitétel viszont ara utal, hogy ezután minden oktatójának – így akár Michael Ignatieff rektornak is – munkavállalói engedélyhez kell folyamodnia Magyarországon, ezt pedig az egyetemi félelmek szerint az Orbán-kormány befolyásszerzésre használhatja fel. Nem beszélve arról, hogy a CEU veszít az előnyéből és a versenyképességéből, ha nem igazolhatja szabadon az oktatóit."

A bejegyzés trackback címe:

https://szamizdat-butik-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr9712750134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása