Az írógépen másolt szamizdatot Magyarországon az 1970-es évektől butik-irodalom néven is emlegették.

Szamizdat(butik irodalom)

Szamizdat(butik irodalom)

Rossz lépés!

Azt tervezték, hogy a várba költözik Orbán?

2017. augusztus 06. - RichárdFekete

ohaz.jpg

13 298 825 000 forint azaz 13 milliárd 298 millió 825 ezer forint értékben kötöttek szerződést a miniszterelnökség budavári elhelyezésével kapcsolatban, a munkálatok azonban csúsznak a határidőket módosították. A miniszterelnökségnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek a várba történő költözése felvet néhány történelmi érzékenységű kérdést. Az Országház építésekor, direkt, szimbólumértékű volt az épület elhelyezésének. Fontos szempont volt, hogy az uralkodói palotával átellenben legyen a képviseleti törvényhozás épülete. Abban a történelmi korszakban, amikor az európai abszolút monarchiák alkotmányos államokká alakultak át Európában megkezdődött a törvényhozási épületek építés és akkor Budapest sem akart lemaradni Európától. 

...a Vár, ami azonban történelmi értelemben elég rossz lépés lesz! Hiszen az Országház építését az európai abszolút monarchiák átalakulása alkotmányos állammá tette szükségessé. 1884-ben befejezték építését Bécsben az osztrák, és letették alapkövét Berlinben a német birodalmi tanács épületének. Budapesten 1885-ben kezdődött az Országház építése, amelynek elhelyezésében érvényesül a gyakori szempont: a törvényhozás az uralkodói palotával átellenben legyen. Budapesten az ugyan nehezen volt megoldható, lévén a királyi palota a budai Várban, de a pesti Duna-parton elhelyezkedő Országház a maga kupolás tömegével jó városépítészeti ellenpárját adja a budai Várpalotának.

Az Országgyűlés törvényt alkotott: az 1880. évi LVIII. tv. alapján tervpályázatot hirdettek 1881-ben. Magyarország számára egy állandó országház építésére több kiváló építész jelentkezett. 1883. február 1-jén a pályázat határideje lejárt, ekkorra tizenkilenc terv érkezett be. Steindl Imre megvalósult terve a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. Az épület mind külső tömeghatásában, mind belső enteriőrjében méltán tekinthető a 19-20. század fordulója egyik nagy alkotásának az európai kontinensen. Az Országház éppen úgy hazánk fővárosát reprezentáló épületté vált, mint Sir Charles Barry londoni parlamentje a brit fővárosnak. 

Az Országház (gyakran, ám tévesen Parlament) Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlés és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) székhelye. Budapest V. kerületében, a Duna partján, a Kossuth Lajos téren található. Az épületre gyakran Parlament-ként is hivatkoznak, de ez a megnevezés nem helyes: a parlament az Országházban ülésező testület, az Országgyűlés megnevezése idegen szóval.

Az Országház elrendezése teljesen szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. Az északi szárnyban a felsőház, a déli szárnyban az alsóház ülésterme kapott helyet. A két ülésterem tükörképe egymásnak. A parlamenti ülésekre ma az alsóházi termet használják, a felsőházi terem látogatható turisták számára, illetve frakcióüléseket, konferenciákat és fogadásokat tartanak benne. Érdekesség, hogy az alsóházi társalgóban a padlószőnyeg piros, a felsőháziban viszont kék, lévén a felsőház tagjai hagyományosan nemesek voltak, akikről azt tartották, hogy kék a vérük.

Az európai abszolút monarchiák átalakulása alkotmányos állammá szükségessé tette a népképviseleti törvényhozás palotáinak létrehozását. Ezek körében 1884-ben befejezték építését Bécsben az osztrák, és letették alapkövét Berlinben a német birodalmi tanács épületének. Budapesten 1885-ben kezdődött az Országház építése. Megelőzően a képviselőház bérelt épületben (ma Olasz Intézet), a főrendiház a Nemzeti Múzeum dísztermében működött, ezért az 1880. évi LVIII. törvényben elhatározták az állandó országház építését. Az 1881-ben meghirdetett tervpályázaton az 1883. februári határidőre tizenkilenc terv érkezett, közülük Steindl Imre terve valósult meg. Steindl pályázata monumentális, a historizáló eklektikának megfelelő barokk alaprajzú és tömeghatású, részleteiben neogótikus épületet tartalmazott. (A bírálati albizottság kívánságára tett módosítások fokozták a külső megjelenés gótikus jellegét: a kupola alépítménye megnyúlt, ugyanígy a földszinti árkádsor ívei is, köszönhetően annak, hogy a földszint és az emelet közé félemelet került, a két homlokzati főtorony és az üléstermek kiemelkedő tömbjeinek négy-négy saroktornya a kupolás helyett hegyes sisakban végződött. Ezután a terv főrendiházi és képviselőházi vitája során többen a gótikus megjelenés helyett reneszánszot találtak volna megfelelőbbnek, azonban végül elfogadták a tervet.) Az építkezés 1885-től 1904-ig tartott, 1894 májusában kerülhetett sor a bokrétaünnepre, a millennium esztendejében, 1896. június 8-án a még készülő épületben az Országgyűlés már megtarthatta első ülését, és 1902-ben mindkét Ház véglegesen ideköltözhetett.

Tömeg, stílus és elhelyezés is szimbólumértékű volt tehát: az épület két hatalmas szárnya a felső- és az alsóháznak adott helyet, a történetiséget sugalló neogótikus stílustól idegen központi kupola a két ház egységét jelképezi, elhelyezésében pedig érvényesül a gyakori szempont: a törvényhozás az uralkodói palotával átellenben legyen. Budapesten az ugyan nehezen volt megoldható, lévén a királyi palota a budai Várban, de a pesti Duna-parton elhelyezkedő Országház a maga kupolás tömegével jó városépítészeti ellenpárját adja a budai Várpalotának.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamizdat-butik-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr6612723512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.07. 07:45:42

"Az Országház építésekor, direkt, szimbólumértékű volt az épület elhelyezésének. Fontos szempont volt, hogy az uralkodói palotával átellenben legyen a képviseleti törvényhozás épülete."

Pontosan. Éppen ugyanilyen szimbólum Orbán várba költözése. Ezzel szembehelyezi magát a lépviseleti törvényhozással, ő az uralkodó, mindennek úgy kell lennie, ahogy ő akarja, szükség esetén akár a parlament ellenében is.

teleorman 2017.08.07. 08:18:08

Szemben volt a Parlament a királyi palotával, de alatta, a térben alacsonyabban. Bár az uralkodó csak osztrák császári minőségben uralkodott "Isten kegyelméből", magyar királyként nem teljesen, a magyar királyi uralomnak is voltak szakrális elemei. Ez a térbeli fölérendeltség ezért indokolható volt akkor. Ezt kapjuk most vissza a törvényhozás fölé emelkedő, azt uraló miniszterelnöki hivatallal. Igaz, legalább formálisan népképviseleti alapon.

Netuddki. 2017.08.07. 08:36:56

Az orbán egy tolvaj bűnöző, a börtönben kéne lennie nem a várban, vagy a parlamentben.

Tranquillius 2017.08.07. 08:39:54

1867-től 1945-ig a miniszterelnök rezidenciája a Sándor-palotában volt. Ami ugyebár a Várban van. Ezt a tényt a szerző valamilyen okból elhallgatta.

HaD 2017.08.07. 08:43:51

Egyébként mi indokolta ezt a 13 milliárd + elköltését...nem igazán vagyok képbe,hogy mi volt ennyire életbe vágó???? A lecsökkent adminisztráció miatt a "kisebb" hely is elég lesz???

Fehérlapos 2017.08.07. 08:47:21

Maga mindent kétszer mond, kétszer mond?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.07. 09:02:59

A legjobb megoldás nyilvánvalóan, ha privatizáljuk a parlamentet, és a minisztériumokat száműzzük a Nyugati Tér mögötti szeméttelepre, ahogy Gyurcsányék szerették volna megtenni.

Ott a magyarok helye.

A ballibek szerint.

Mr. Waszabi 2017.08.07. 09:16:36

@Netuddki.: dehogynem. A várbörtönben :)

Nagyorrú Barbi 2017.08.07. 09:33:31

Ha gyurcsótány elvtársad költözne oda, tapsikolnál az örömtől...

HaD 2017.08.07. 09:47:26

@Nagyorrú Barbi: @Ballib cenzúrázók réme 25: Mi indokolja a miniszterelnök várba költözését 13 milliárdért????? .

DFK 2017.08.07. 10:14:17

@Tranquillius: akkor nem tudott volna mit írni. A balosok nehezen visel

VaradiJanos 2017.08.07. 10:14:21

@HaD: mit hazudoztok? A felújításoknak csak töredéke történt a költözés miatt.

DFK 2017.08.07. 10:15:04

@DFK: viselik a történelmi hagyományokhoz való visszatérést.

vénkujon 2017.08.07. 10:49:25

de van a "jó -várbaköltözés", és van a "rossz -várbaköltözés". utóbbi ha gyurcsan frenc költözik be a várba. előbbi pedig...

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.07. 11:07:19

"Az Országház építésekor, direkt, szimbólumértékű volt az épület elhelyezésének. Fontos szempont volt, hogy az uralkodói palotával átellenben legyen a képviseleti törvényhozás épülete. Abban a történelmi korszakban..."
De ez most egy egészen más történelmi kor. Nem igazán hasonlít a Monarchia időszakára.

Ettől függetlenül persze, lehet, hogy hibás lépés. Nem tudom. De egy biztos: a fenti indoklás az tényleg hibás.

HaD 2017.08.07. 11:17:37

@VaradiJanos: Ki mit hazudozik? Én egy egyszerű kérdést tettem fel. Minek kell beköltöznie a miniszterelnöknek a várba? Valami oka csak van...egyébként mit újítottak fel a várban 13 milliárdért???(ez már kettő kérdés..bocs túl sok lesz:))

HaD 2017.08.07. 11:21:18

@vénkujon: ez a gyurcsányferizés éppen azt érzékelteti hogy milyen remekül működik az orbán/gyurcsány terv még ma is így 11 évvel a provokáció után...jól kitalálták ezek a fijjug...nem hiába tanultak politológiát Oxfordban soros barátjuk pénzén...bocs "csak" orbán...gyurcsány addig kövér elvtársával dolgozott a szép új világ teóriákon az mszmp-ben:)

2017.08.07. 11:30:48

A város fölé emelkedő vár, mindíg is az elnyomás jelképe volt, ha másért nem ezért biztosan odavaló. Ha neki van gusztusa véreskezű elnyomók nyomdokába lépni...

Imam Khomeini 2017.08.07. 12:01:16

Hát ez az: az Országház a törvényhozásé. A kormány viszont nem törvényhozó, hanem végrehajtó hatalom.

guvat 2017.08.07. 12:05:50

A bolsevik igénytelenségnek lassan vége, ráadásul Orbán nem hallgat a túlképzett Kovács EU biztosra és nem akar megtanulni kicsinek lenni!
Az ország rangját a külsőségek is érzékeltetik. II. Erzsébet tud biciklizni, mégis 6 lovas hintót használ hivatalos ceremóniákon! Na jó, néha egy Rolls-Royce is megfelel neki. Ez olyan lehet nála, mint amikor Gyurcsány cicanadrágban nyargalt be a Parlamentbe...

röf 2017.08.07. 12:18:55

Az orbánhályog megint fölkenődött a szaruhártyátokra.
Orbán nem magára költötte ezt a pénzt, hanem Budapestre.
(És sok pénzt költött Budapestre ezen kívül is…)
Szerencsére már a hátunk mögött van Demszky világvárosa az évek során megújult egyetlen vásárcsarnokával.
Pest már most is az egyik legkedveltebb, leglátogatottabb főváros.
A kommancsok nem tudtak annyit rombolni rajta, hogy ne legyen újra gyönyörű.

Tranquillius 2017.08.07. 13:12:31

@Sztavrosz7: A helyzet az, hogy Buda városa magában a Várban helyezkedik el, ezért nem emelkedhetett a város fölé. (Vagy a budaiak csak Logodot, Al- és Felhévízet nyomták el?) Pest városa ugyancsak rendelkezett városfalakkal, de őket helyből nyomták el, ugyanis Budához hasonlóan 1873-ig önálló SZABAD királyi város volt, saját választott önkormányzattal.

énisfélek 2017.08.07. 13:12:41

A Várba felköltözés jelképezheti az elkülönülést, azt, hogy ott magasabb szempontokkal lehet foglalkozni, messzebbre tekinteni. Onnan a magasból kevésbé lesz zavaró az emberek többségének mindennapi gondja, nyomorúsága is idelenn.

BobAlice 2017.08.07. 13:35:08

@teleorman: Ez nem igaz, magyar királyként uralkodott magyar törvények szerint, mivel egyedül a Habsburgokban maradt fenn az Árpád-házi vérvonal.

ulpius66 2017.08.07. 14:23:01

Kedves Fekete Ricsi!

Akkor szerinted hol lenne illő helyen a Miniszterelnökségnek?

Azt ugyan még a ballibsi alkotmányjogászok, politológusok is elismerik, hogy a Miniszterelnökségnek semmi keresnivalója a Parlamentben, de akkor hová költözzön? A nyóckerbe?
(az pedig csak egy szokásos aljas ballibsi csúsztatás, hogy Orbán Viktor a Várba költözik... hiszen nem Orbán költözik a Várba, hanem a Miniszterelnökség.......)

Kedves ballibsi elvtársak! Tessék megnyerni a választásokat, és máris oda költözik a Miniszterelnökötök, ahová akar......

_Neville 2017.08.07. 14:36:33

Orbán a végrehajtó hatalom feje, nem a törvényhozóé. Ha már szimbolizálgatunk, pont eddig volt gond, hogy nem vált el a kormány és a parlament hivatali helye. Szívesen.

vénkujon 2017.08.07. 14:39:41

@ulpius66: igazad van. sőt. azt is el kell fogadnunk, hogy ha orbyn kívül más hazafi készülne épp a költözésre, akkor már kinn rohangálnál az utcákon, erősen a pasztva a családigyufa készletet:-)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.07. 15:14:49

@vénkujon:

Marhaság.

Gyurcsányék is költözni akartak, igaz egy elhagyott MÁV telepre, nem a várba, de cirka ugyanennyiért, ha a folytonos és tervezett horribilis bérleti díjat is nézzük.

Szerencsére 4 millárd elbaszása után a tervekre, és a semmire, letettek erről az agybetegségről.

nemecsekerno_007 2017.08.07. 15:20:35

Hát ezen a kurva nyúlon már megint nincs sapka!

telekinagy 2017.08.07. 15:20:46

A szerző összekeveri a dolgokat és több helyen pontatlan; hiszen az Országháza a Törvényhozó hatalmat képviseli, míg a mindenkori Kormány a Végrehajtó hatalmat; ez sehol a világon nincsen egy fedél alatt, hiszen egymástól függetlenül működnek!
Magyarországon is csak 1945-óta vannak egy épületben, 1945-48 között a háborús pusztítás miatt kényszerűségből, 1948-1990 között pedig azért, mert a pártállamban az Országgyűlés lényegében nem működött. A kormány az Országház építése idején, majd elkészülte után is (konkrétan 1867-1944 között), külön épületben székelt, történtesen a Budai várban lévő Sándor palotában.
Az Országház elkészültéig, 1867-1896ig a Nemzeti múzeum dísztermében volt az Országgyűlés Felsőháza, míg a Bródy János utcai Ybl Miklós tervezte épületben az Alsóház. Ez utóbbi Országház céljára épült 1867-ben (3hónap alatt!!), így nem kellett bérelni senkitől...

AlexRadex 2017.08.07. 16:12:44

Teljesen jo valasztas egy uralkodonak: jol vedheto a tomegek ellen es lenezhet az alatvalokra. Ennyi:D

Gyorgy Nagy 2017.08.07. 16:23:57

@Nagyorrú Barbi: Beszèlik Farkas Flori is költözik vele .

morph on deer 2017.08.07. 16:47:36

@VaradiJanos:
"A felújításoknak csak töredéke történt a költözés miatt."

Ja. Mint a sosemvolt lóistálló a huszároknak, - huszároknak, baxki, 2017-ben! - meg a sosemvolt erkély odarittyentése, meg az eredeti műtárgyak és bútorok a berendezéshez, - ez mind mihez máskoz kellett, na mesélj?

morph on deer 2017.08.07. 17:38:42

@HaD:
"gyurcsány addig kövér elvtársával dolgozott a szép új világ teóriákon az mszmp-ben:)"

Amúgy Kövér a Lendvai Ildikó munkatársa volt, nem Gyurcsányé.

közösperonos átszállás 2017.08.07. 17:46:33

@Fermentátor: "De ez most egy egészen más történelmi kor. Nem igazán hasonlít a Monarchia időszakára."

Ez egy szimbolikus lépés, egy elvileg konzervatív kormányzattól, szóval de, a fenti gondolatmenet bizony most is releváns.

Ugyanígy, a korona kiállítása a Parlamentben is alapvetően hibás volt (ha csak kiállítási tárgynak tekintjük, akkor sincs keresnivalója a Parlamentben).

morph on deer 2017.08.07. 17:52:47

@Ballib cenzúrázók réme 25:
"Szerencsére 4 millárd elbaszása után a tervekre, és a semmire, letettek erről az agybetegségről."

Jézusmáriám! Abból majdnem még egy felcsúti szadion kijöhetett volna!
Micsoda felelőtlenség!

Amúgy értelmes helyeken nem a meglevő épületek rombolják le és/vagy cseszik szét, hanem például a rohadó, rozsdaövezeti területeken fejlesztenek, mint például az a bizonyos terület a nyugati mögött, - ahelyett, hogy egy helyi és külföldi túristák által tömegével látogatott hely funkcióinak és forgalmának korlátozásával és a vári lakosok életének ellehetetlenítésével, a gagyi rongyrázás okán!
Ja, hogy ez itt orbanisztán..? Az más..!

2017.08.07. 18:19:15

@Tranquillius: Árpád meg egy jurtában lakott, ha már visszafele megyünk a korban, ne is álljunk meg odáig. Orbán lakjon jurtában!

2017.08.07. 18:25:36

@ulpius66: "Azt ugyan még a ballibsi alkotmányjogászok, politológusok is elismerik, hogy a Miniszterelnökségnek semmi keresnivalója a Parlamentben, de akkor hová költözzön?"

Nincs is, ezért van neki egy külön épület, ami korábban MIniszterelnöki Hivatal néven, ma Miniszterelnökség néven fut. Na az Orbán munkahelye.

Majdnem megkérdeztem, hogy mi a faszért pofázol bele olyanba, amihez segghülye vagy, de aztán rájöttem, hgoy ez a csököttagyú fideszes barmoknál veleszületett fogyatékosság.

2017.08.07. 18:28:03

@Nagyorrú Barbi: Van egy kibaszott nagy különbség Orbán és Gyurcsány között. Az utóbbi nem akart a várba költözni. Az ő ötlete, a kormányzati negyed a Nyugati pu. mögött, legalább érvekkel volt alátámasztva. Míg Orbán várba költözésére az egyetlen indok az, hogy csak.

Larry Silverstein 2017.08.07. 18:58:34

Mivel legalább 2011 óta tudjuk, hogy Orbán diktátor, ennek teljes tudatában szavaz majd rá a többség jövőre is.

úgyhogy folytatódhat a rinya

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.07. 19:14:26

@közösperonos átszállás: Talán azt szimbolizálja, hogy a miniszterelnöki (végrehajtó hatalom feje) rezidencia 45 előtt mindig is a várban volt? Az parlament épületében pedig az Országgyűlés (törvényhozás). Akkor nem történik mást, minthogy helyreáll a történelmi rend.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.07. 19:17:00

@Ylim: Tranquillius csupán 1945-ig ment vissza az időben egy (helyes) összevetéssel. A posztoló viszont a XIX. sz-ig ment vissza egy (sántító) összevetéssel. Mégis Tranquillius kommentjét tartod problémásnak.

HaD 2017.08.07. 19:28:41

@morph on deer: ja tényleg a miszot-ban nem pénzért dolgoztak hanem "csak" a szép új világon...amiből aztán szépen megélnek:)

HaD 2017.08.07. 19:30:33

@Ylim: a csakhoz viszont qrva drága...közpénz elherdálása...na ja ez a mai világban már csak természetes...mint az itt szólók többségének:(

HaD 2017.08.07. 19:32:19

@Ylim: jurtában...ez jó:). a jurta egyik legjobb helye Recsken van:)

HaD 2017.08.07. 19:36:02

@Ballib cenzúrázók réme 25: igen. gyurcsány pontosan szépen beleilleszkedik a haveri körbe...ezek ezt tanulták,ezt tudják,erről szólt a küldetésük....

Budapest a kutyaszar városa 2017.08.07. 20:39:29

@röf: Orbán nem magára költötte ? Hanem jó célokra ? Hát persze, ahogy Pénztáros Lőrinc se őneki vásárol. A 25 x átadott, hibás Várbazár ? A brutális összegű, lenyúlásokkal megspékelt, kihasználatlan stadionok, 4-es metró, a 3-as metró normális felújításának elszabotálása, rossz közlekedési tervezések, kivitelezések, kísérletezések, pazarlások (fonódó, elektr. jegyrendszer, buszsávok, össze-vissza vásárolt buszok, kiszervezés stb.), egyes kerületek értékes ingatlanainak filléres összegekért való átjátszása párthiénáknak, a Belváros csapnivaló "minőségű" felújítása, Kossuth tér, József nádor tér, Városliget , Dagály, Kopaszi gát leendő szétbombázása, betonsivatagok létrehozása élhető tér helyett, történelemhamisító giccsek, szobrok betelepítése, ostoba, erőszakos, történelmietlen átnevezések, önkormányzatok, közművek kifosztása, lerobbantása, önállóságuk megtiprása, tovább is van, mondjam még ? Népszerű turista-célpont ? Persze, hiszen ÓCSÓ ! Olcsón lehet itt botrányosan bulizni, piálni, hányni az utcán legény-leánybúcsú után, a Balkánon ez a menő. Még néhány év ezzel az országrontó, szovjetbarát bagázzsal és kívülről ugatjuk majd Európát, meghívó-útlevéllel seftelhetünk a téglaporos pirospaprikánkkal és az árvalányhajas karikás ostorunkkal , csak nehogy Augsburg legyen a vége. Akkor elmondhatjuk majd, hogy Attila helyett Orbán, az Isten(verés) ostora !

seol 2017.08.07. 20:42:26

@guvat:

Ha az angol királynő ilyeneket művel, akkor Magyarország Királya se maradhat le!

seol 2017.08.07. 20:48:30

@röf:

Bizony, Kedves Vezetőnk olyan szent ember, hogy még azt a négymilliárdot is Budapestre költötte, ami a dolgozószobájára ment el! Ő ilyen, ha venne egy arany vécékefét, az is Budapesté lenne!

seol 2017.08.07. 20:52:40

@Ylim:

Szeretnéd látni a világ első 100 milliárdba kerülő jurtáját, mi? :)

seol 2017.08.07. 20:57:45

@Tranquillius:

Részben közrejátszhat, hogy Drága Vezérünk nem a Sándor-palotába akar költözni?

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2017.08.07. 21:29:24

először is

Orbán istenkirályként emelkedik ki a 90 utáni vezetőink közül, persze lehetne jobb, menj csináld jobban

másodszor

van egy olyen gyanúm, hogy a köv. évszázadokban olyan nosztalgia mítosz fog keletkezni a neve körül, mint kb. Mátyás király közül.....zokogni fognak a népek hogy legyen még egy Orbánjuk!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2017.08.07. 22:04:09

Az amerikai elnök rezidenciája kétszázvalahány éve van a jelenlegi helyén.

És sorolhatnék még jópárat......

illaim 2017.08.07. 22:37:16

Az idióta fidesses tálibokra jellemző tudathasadásos állapot, amig szünet nélkül hergelnek és lázítanak a
menekültek ellen, közben tövig nyalnak egy második generációs gazdasági bevándorló oláh cigánynak!

Nyomortelepy 2017.08.07. 22:45:49

A királyi koronát meg a Parlamentben őrzik. Innentől kezdve totál értemetlen a szerző által felvázolt dichotómia (a királyi hatalom jelképe a Vár, a Parlament meg ennek az ellenpólusa)

A miniszterelnökség felköltöztetése pedig csak kisebbik része egy átfogó rekonstrukciós programnak, amit így is-úgy is meg kellett volna már rég csinálni. Merthogy egy nagy rommező, illetve diszfunkcionális épületek adják a terület jelentős részét

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.07. 23:11:38

@guvat: Meg is koronázzuk királyunkat? Mert mégiscsak derogál neki hogy sapkát vagy kalapot hordjon.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.07. 23:14:04

@telekinagy: "hiszen az Országháza a Törvényhozó hatalmat képviseli, míg a mindenkori Kormány a Végrehajtó hatalmat;"

Lehet nem értem, de jelenleg a fidesz (és a kis csicska pártja) hozza a törvényeket. Az ellenzék csak azért van ott, hogy tudjanak kit szidni.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.07. 23:16:35

@Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban!: Azért bízzunk abban, hogy a demokrácia egyszer csak felül kerekedik és sittre vágják. A románok már előrébb járnak ebben.
Bár abban igazad van, hogy Orbánék a történelmet is hamisítják, a tankönyveket is átírják, már tanítják a nagy vezér felemelkedését.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.07. 23:17:48

A parlament szép példája annak, hogy itt mindig is megbecsültük a tolvajokat, inkább egymást és a csontot martuk.

közösperonos átszállás 2017.08.08. 08:54:19

@Fermentátor: " Talán azt szimbolizálja"

Hmm, tehát akkor az előzménnyel kapcsolatban azt akartad mondani, hogy igazam volt akkor, mikor azt állítottam, hogy de, a korábbi korok is relevánsak a mai döntésekkel kapcsolatban, te pedig tévedtél, mikor ennek ellenkezőjét állítottad?

Mert ugye ennyi hangzott el (meg hogy a koronának nincs keresnivalója a Parlamentben, amit nem is vitattál).

"hogy a miniszterelnöki (végrehajtó hatalom feje) rezidencia 45 előtt mindig is a várban volt? Az parlament épületében pedig az Országgyűlés (törvényhozás). Akkor nem történik mást, minthogy helyreáll a történelmi rend. "

Egyrészt a kormány székhelye a Váron kívül volt még sok más helyen (Pozsony, Debrecen, Szeged, meg ahova épp Szálasiék szaladtak). Ráadásul a '45 utáni időszak is releváns lehet bizony, voltak ott kisgazda-kormányok meg forradalmi kormány '56-ban, persze jó kérdés, ki mire szeretne hivatkozni, mikor saját kormányának előzményeit vetíti fel. :-)

Én speciel úgy gondolom, hogy szimbóleumilag a kormányzat Várba költöztetése nem egy jó húzás. Persze, ne legyen a Parlamentben, de a budai vár ilyen kékvérű-nemesi-elnyomó asszociációkat kelt; egy polgári kormány természetes helye Pesten van (lenne). Ja, a polgári az arisztokrata ellenpólusa, nem a Fidesz-hagymáz, meg nem is fő jellemzőjük, az urizálás.

A Várral a másik baj az, hogy logisztikailag egy rémálom, de ez persze már nem szimbolizmus. Majd ha jön, hogy hánytíz/százmilliárdért kell még majd mélygarázs a hegybe, akkor jusson eszedbe, hogy én szóltam.

közösperonos átszállás 2017.08.08. 08:56:43

@Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban!: "zokogni fognak a népek hogy legyen még egy Orbánjuk! "

Most épp nem zokognak, hogy bár lenne még egy Kádárjuk, mert pont van. :-)

közösperonos átszállás 2017.08.08. 09:03:58

@Nyomortelepy: "A királyi koronát meg a Parlamentben őrzik. Innentől kezdve totál értemetlen a szerző által felvázolt dichotómia (a királyi hatalom jelképe a Vár, a Parlament meg ennek az ellenpólusa)"

Nem, pont fordítva, a szerző által vázolt gondolatmenetbe (a Fidesz olyan konzervatív párt, amelynek semmi érzéke a hagyományokhoz, ámde ha úgy jön ki, nagy ívben szarja le őket) pont passzol a korona Parlamentbe vitele (mert, ugye, ők tették oda). Az nem konzervatív párt, ami egy város ~140 éves zászlóját a konyhaasztalon újraalkotja, mert túlságosan hasonlít egy szomszédos országéra (és fingja sincs, hogy miért is hasonlít vajon).

"A miniszterelnökség felköltöztetése pedig csak kisebbik része egy átfogó rekonstrukciós programnak, amit így is-úgy is meg kellett volna már rég csinálni. "

Én támogatom ezt az átfogó rekonstrukciós dolgot, de mit lehet róla tudni? Úgy is mondhatnám: forrás?

(Az jól látszik, hogy ez együtt jár mindenféle egyéb állami intézetek és szervezetek kirugdalásával és diszfunkcionális épületekbe kergetésével, de ezt hajlandó vagyok betudni a Fidesz általános kormányzási színvonalának.)

Tranquillius 2017.08.08. 11:38:16

@seol: Jobb lenne ha a miniszterelnökség a Sándor-palotába költözne, a köztársasági hivatal pedig oda, ahová való: a történelem szemétdombjára.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.08. 20:02:36

@közösperonos átszállás:
"Hmm, tehát akkor az előzménnyel kapcsolatban azt akartad mondani, hogy igazam volt akkor, mikor azt állítottam, hogy de, a korábbi korok is relevánsak a mai döntésekkel kapcsolatban, te pedig tévedtél, mikor ennek ellenkezőjét állítottad?"
Nem volt ilyen szándékom. Nem hiszem, hogy tévedtem abban, hogy a parlament megépítésekor fennálló helyzet - miszerint királyság, mégpedig abszolút monarchia lenne az országban - jelenleg nem áll fenn. Köztársaság van.
Egy, a szovjet éra által megtört hagyomány felújítása ezzel nem keverendő össze.

"Mert ugye ennyi hangzott el (meg hogy a koronának nincs keresnivalója a Parlamentben, amit nem is vitattál)."
Ezt honnét veszed? Mert nem írtam le az egész élettörténetemet abba a kommentbe? Gondolod, hogy mindenre reagálnom kellene, ami valaha is elhangzott?

"Egyrészt a kormány székhelye a Váron kívül volt még sok más helyen"
Ideje ezt az állapotot felszámolni.

"Én speciel úgy gondolom, hogy szimbóleumilag a kormányzat Várba költöztetése nem egy jó húzás."
Oké, ez a véleményed. Bár épkézláb indokot nem tudtál erre.

közösperonos átszállás 2017.08.10. 15:22:27

@Fermentátor: "Egy, a szovjet éra által megtört hagyomány felújítása ezzel nem keverendő össze."

'47-'48-ig nem beszélhetünk szovjet éráról, ráadásul a hagyományt már Szálasiék megtörték. :-P

(Nyilván volt ott kényszerhelyzet is, lévén a Várat akkorra nem kicsit lőtték szarrá.)

Ugyanakkor az általad említett hagyomány minden pillanatában egy királyság alatt állt fent (bizony, Horthyék alatt is az volt formailag), miért lenne helyes ahhoz visszanyúlni, ha szerinted kár a mai köztársasági helyzetet azzal mixelni?

"Gondolod, hogy mindenre reagálnom kellene, ami valaha is elhangzott?"

Nem gondolom; azt gondolom, hogy ezt, akkor, nem vitattad.

"Ideje ezt az állapotot felszámolni. "

Hó-hó, amit most mondtál, az egy ún. vélemény. Mi pedig (veled együtt) ténykérdésekről beszélgettünk eddig, tehát hogy a kormány helye soha nem is volt a Váron kívül máshol, az igaz-e (nem, nem az, ebben tévedtél).

" Bár épkézláb indokot nem tudtál erre. "

Ott van leírva utána, olvass már el még két nyomorul mondatot, légyszi.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.10. 15:31:29

@közösperonos átszállás:
"'47-'48-ig nem beszélhetünk szovjet éráról, ráadásul a hagyományt már Szálasiék megtörték."

1945-től beszélhetünk a szovjet megszállásról. Direkt nem a kommunista hatalomátvételt írtam, hanem szovjet érát. Szálasi pedig végképp nem hiszem, hogy bármiben is példaadó lehetne. Meg is lep, hogy rá hivatkozol.

Ez tehát a meglepő rész, a többi a kekeckedés. Pl. az én véleményemmel az a bajod, hogy az csak egy vélemény (miért, mi más lehetne), a saját véleményedet ténynek nevezed. Végképp fölösleges bármit is megbeszélni.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.08.10. 15:43:01

@közösperonos átszállás: Még egy dolog, ezt az előbb elmulasztottam leírni. Ugye, ez állt a kommentedben:
"Ugyanakkor az általad említett hagyomány minden pillanatában egy királyság alatt állt fent..."

Ha újraolvasod a posztoló problémafelvetését és az én első kommentemet ebben a blogban, akkor ugye, megérted, hogy ezzel a felütéssel miért is adtál tökéletesen igazat nekem? ;)
Bízom benne, hogy megteszed és megérted.

Ha nem, akkor segítek kicsit: ma tényleg köztársaság van és nem királyság, úgyhogy tényleg fölösleges azon aggodalmaskodni, hogy a miniszterelnök Várba költöztetéséből az következne, hogy ettől királyság lenne nálunk. Egyszerűen csak térben is szétválik egymástól a törvényhozói és a végrehajtói hatalom.
Azt hiszem, ezzel ez a diskurzus tényleg le is zárult.

közösperonos átszállás 2017.08.11. 11:07:43

@Fermentátor: "1945-től beszélhetünk a szovjet megszállásról. "

Viszont a szovjet _éráról_ nem '45-től. Szerinted a kisgazda vezetésű kormány a szovjetek nyomására döntött úgy, hogy a Parlamentben fog székelni?

"Szálasi pedig végképp nem hiszem, hogy bármiben is példaadó lehetne. Meg is lep, hogy rá hivatkozol."

Nem állítottam egy pillanatig sem, hogy követendő példa lett volna; azt állítottam, hogy a "'45 előtt a kormány mindig a Várban székelt" már csak Szálasi miatt sem igaz. Ez ténykérdés.

"Ez tehát a meglepő rész, a többi a kekeckedés. "

Nézd, tettél bizonyos kijelentéseket, és azokról beszélünk. Mármint én próbálok, te meg lebbensz érvről érvre, hol számít, hogy királyság volt (és ezért az időszak nem mérvadó), hol meg nem számít, hogy királyság volt (és ezért az egy értékes hagyomány). Ez így minden, csak nem konzisztens álláspont.

A másik, hogy eddig kizárólag te személyeskedtél; most is, meg hogy én semmi épkézlábbal nem tudtam alátámasztani a véleményemet (holott két bekezdést írtam arról, hogy ez az én véleményem, és hogy miért). Nem érzed, hogy ez kicsit ciki?

"Ha újraolvasod a posztoló problémafelvetését és az én első kommentemet ebben a blogban, akkor ugye, megérted, hogy ezzel a felütéssel miért is adtál tökéletesen igazat nekem? ;)
Bízom benne, hogy megteszed és megérted. "

Ezt ne, jó? Fölényeskedéssel megspékelt rejtelmesség és lesajnálás = tuti bukó. Prezentáld az érveid, cáfold az enyémeket, vagy hallgass, plíz.

"Ha nem, akkor segítek kicsit: ma tényleg köztársaság van és nem királyság, úgyhogy tényleg fölösleges azon aggodalmaskodni, hogy a miniszterelnök Várba költöztetéséből az következne, hogy ettől királyság lenne nálunk. "

Itt több félreértés is van. Az egyik, hogy senki nem állította, hogy a Várba költözéssel hirtelen kitörne nálunk a királyság (se a posztban nincs ilyen, se az általam leírtakban), úgyhogy most jól megadtad szegény szalmabábnak, de előrébb ezzel nem vagyunk.

Amiről az eszme cserélődött, az ennek az egésznek a szimbolikája. Egyrészt hogy akkor mi volt (király vs. népképviselet), másrészt hogy milyen üzenete van ennek pl. szerintem (tudod, az az "épkézláb" dolog). Ugyanakkor kétségkívül jól reprezentálja a dolog azt, hogy a narancsosok mennyire a nép fölött állnak már, úgyhogy igazából az egész elég találó.

Ráadásul arra is megpróbáltam rámutatni, hogy szerinted(!) fals az az érved(! a tied!) is, hogy a kormány Várba költöztetése a "történelmi rend" visszaállítása, hiszen akkor királyság volt, most meg köztársaság van, tehát ami akkor volt, az nem releváns.

"Egyszerűen csak térben is szétválik egymástól a törvényhozói és a végrehajtói hatalom. "

Ennek meg nem feltétele az, hogy pont a Várba, de hát ez is vótmá.

"Azt hiszem, ezzel ez a diskurzus tényleg le is zárult. "

Ahamm, ja, jóhogy.
süti beállítások módosítása