Az írógépen másolt szamizdatot Magyarországon az 1970-es évektől butik-irodalom néven is emlegették.

Szamizdat(butik irodalom)

Szamizdat(butik irodalom)

Elég sokat ártott hazánk jó hírének, de lassan véget érhet...

...rövid CEU BOTRÁNY összefoglaló...

2017. augusztus 09. - RichárdFekete

1280px-building_of_ceu_entrance.jpg

Véget érhet a CEU botrány, mert a Külügyminisztérium beéri a New York állammal kötött szerződéssel CEU ügyben. Azonban ezen túlmenően van még egy probléma... a jogszabálymódosítás szerint ugyanis az intézmények New York államban is felsőoktatási tevékenységet kell folytatnia... 

2017. április 4-én az Országgyűlés kivételesen sürgős eljárás során 123 igen szavazat és 38 nem szavazattal fogadta el a törvénymódosítást, ami kimondta, hogy külföldi egyetem csak akkor folytathat Magyarországon oktatási tevékenységet, ha a működéséről nemzetközi megállapodás született és a székhelye szerinti országban is folytat felsőoktatási képzést.

2017. április 2-án és 4-én tüntetéseket szerveztek a törvénymódosítás ellen és nemzetközi tiltakozási hullám is indult. Az USA külügyminisztériuma nyilatkozatában közölte, hogy alkotmányuk szerint az ilyen jellegű megállapodások a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezt a nyilatkozatot a magyar külügy értetlenül fogadta, kinyilvánította, hogy mindezek ellenére kizárólag a legmagasabb szintű tárgyalásokra hajlandó.

A Magyar Közlöny 2017. április 10-én megjelent száma, amely tartalmazza a törvénymódosítást. 

"Akár már hétfőn tárgyalhatja a magyar kormány a külföldi egyetemeket szabályozó törvénymódosítását. Pénteken az amerikai külügy és Nobel-díjas tudósok is kiálltak a CEU mellett, most pedig a világ neves tudományos szereplői írtak meglehetősen kemény hangvételű üzenetet a kormánynak – közölte a Budapestbeacon.

„Az utóbbi napokban megdöbbentett minket az a beterjesztett törvényjavaslat, amely bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet (CEU). Bár a szabályok általános érvényűek, egyes rendelkezések kizárólag egyetlen intézményt érintenek az országban. Ezzel a fortéllyal senkit nem lehet becsapni” – olvasható a nyílt levélben." - írta az mno.hu. 

A törvénymódosítás ellen az EU kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Mindeközben az eduline.hu cikkében arról olvashatunk, hogy hét képzési területen is bekerült a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé a Közép-európai Egyetem (CEU). A Quacquarelli Symonds szerdán hozta nyilvánosságra legfrissebb tematikus felsőoktatási rangsorait.


Amit megtanulhatunk ebből az egész botrányból, az az, hogy minden kétséget kizáróan Magyarországon mára kialakult egy narancsos hatalmi elit, amelyik úgy képzeli el a közéletben betöltött szerepét, hogy bizonyos szentenciákat (rövid, velős, igazságot kifejező mondások) odadob a választói elé, amelyeken felbuzdulva akár bizonyos lehetőségektől meg is fosztaná Magyarországot, ellenben ezeket a hangzatos mondásokat a hétköznapi életükben, a saját családtagjaikra nem tartják érvényesnek…

Magyarul amíg a hatalom birtokosai saját maguknak biztosítják az erőforrásokat, az előre menetel lehetőségeit, addig az országgal és a választópolgárokkal szemben nem felelősségteljesek. Ezt az üzenetet pedig finoman és halkan türelemmel és óvatosan el kell juttatnunk azoknak az ismerőseinknek a fülébe, akikről tudjuk, hogy a Fidesz-Kdnp-re szavaznak, azért hogy…

…ÉRTHETŐ ÉS PONTOS VISSZAJELZÉST KÜLDJÜNK AZ ORBÁNISTÁKNAK JÖVŐ ÁPRILISBAN.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamizdat-butik-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr7312731240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása