Az írógépen másolt szamizdatot Magyarországon az 1970-es évektől butik-irodalom néven is emlegették.

Szamizdat(butik irodalom)

Szamizdat(butik irodalom)

Az átláthatóság hiánya

2017. augusztus 07. - RichárdFekete

pexels-photo-315918.png

A magyar jog lehetőséget ad arra, hogy elrejtőzzenek ezért már nincsen szükség offshore cégekre a gazdasági élet fontos szereplőinek, cégeknek, szállodáknak, bankok vezető tulajdonosainak. Sok szempontból káros a transzparencia hiánya, az orbánisták haszonélvezői azonban valamiért nagyon beleszerettek ebbe a formába – a magántőkealapba.

 

Az orbánisták körében kialakult egy „új hazai tőkésosztály” amelynek szimbolikus alapja Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök személyes jó barátja, Felcsút polgármestere, milliárdos vállalkozó, a Facebook alapítójánál okosabb és tehetségesebb nemzeti gázszerelő. Pénzügyi gyarapodásáért ismeretségének hajnalán a jó istennek, a szerencséjének és Orbán Viktor miniszterelnök barátjának mondott köszönetet. Sok különlegessége van még gyarapodásának…

 

2014 óta az orbánisták, a narancsos diktatúra kegyeltjei már teljesen más módszert használnak az elbújásra, a háttérben maradásra, mint azelőtt. A magántőkealapok váltották fel az offshore cégeket, az ismeretlen tulajdonosú részvénytársaságokat. A magánkőtealapokból egyre több van, ha egy illetékes orbánistát megkérdeznek arról, hogy egy adott magántőkealap kinek a tulajdona, ki rakott bele pénzt, akkor sértődötten, őszintén felháborodottan visszakérdeznek: - Csak nem képzeli, hogy értékpapírtitkot sértek?

 

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is hallhattunk a magánkőtealapokról. A Metis Magántőkealap lett az MKB 45%-os tulajdonosa. Ausztriában vásárolt szállodát a Konzum PE Magántőkealap. Mészáros Lőrinc megszerzett egy Status Capital nevű céget, ami elindítja a Status MPE Magántőkealapot.

 

A jobb országokban a politikusok, a jogalkotók úgy gondolják: a társadalomnak és a gazdaságnak is hasznos, ha ismerjük azt, hogy a gazdaságban ki-milyen eszközzel rendelkezik. Ennek több oka is lehet.

 

  • adózási transzparencia
  • pénzmosás elleni küzdelem
  • rejtett összefonódás, vagyis a kartellgyanú ellenőrzése
  • ellenséges felvásárlások elleni védekezés
  • a politikai korrupció elleni harc
  • a terrorizmusfinanszírozás elleni nemzetközi fellépés

 

A magántőkealapok mindegyik céllal ellentétes!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamizdat-butik-irodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr812725636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása